Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018


Λεωνίδας Γαλάζης, Κείμενα, Τρόποι, Σημασίες. Θέματα Λογοτεχνίας, Αθήνα, Ίαμβος, 2018, σ. 304.

Συνεκτικό βιβλίο λογοτεχνικής κριτικής για ορισμένους από τους μείζονες ποιητές του ελλαδικού 20ού αιώνα (Σεφέρης), και για αρκετούς από τους μείζονες ποιητές του ελληνοκυπριακού 19ου και 20ού αιώνα. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τον δραματουργό, και όχι μόνο ποιητή, Τεύκρο Ανθία· την πρόσληψη του «εθνικού» Βασίλη Μιχαηλίδη [1849-1917], από ομοτέχνους του 20ού αιώνα (Περνάρης)· την ανταπόκριση του μοντερνιστή Κώστα Μόντη σε μείζονα γεγονότα της κυπριακής ιστορίας του καιρού του, και τον τρόπο που αυτά ενσωματώνονται στην ποίησή του. Ευανάγνωστη και μεθοδολογικά συνεκτική (εφαρμόζει ως επί το πλείστον την τεχνική της «εκ του σύνεγγυς ανάγνωσης» των κειμένων), η πρόσφατη συναγωγή μελετημάτων του Λεωνίδα Γαλάζη, ενδείκνυται επίσης για χρήση στην σχολική πράξη.

Μαρία Αθανασοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.

The Books’ Journal 93 (Δεκέμβριος 2018) 93.

****



Ένας από τους πιο σοβαρούς μελετητές της λογοτεχνίας μας στην Κύπρο είναι ο Λεωνίδας Γαλάζης, οπλισμένος με γνώση και ευαισθησία, σεβασμό στο έργο που μελετά και με πολλή αγάπη για την Τέχνη του Λόγου. Βαθύς ανατόμος κριτικών, λογοτεχνών και του έργου τους, άριστος χειριστής της γλώσσας μας, πλησιάζει το αντικείμενό του και τον αναγνώστη με τη θέληση για πρόσληψη και μετάδοση των μυστικών του Λόγου.

Στο βιβλίο του Κείμενα, Τρόποι, Σημασίες- θέματα λογοτεχνίας, αφιερωμένο στη γυναίκα του, παρακολουθούμε τον επιστήμονα της λογοτεχνίας και κριτικής να απλώνεται στην ιστορική περίοδο των έργων που μελετά, στα κοινωνικά ρεύματα και λογοτεχνικές σχολές, για να εξαγάγει και μας οδηγήσει στο δίδαγμα της μεσότητας και του διαλόγου στην έκθεση των πορισμάτων των υπό εξέταση, δείγμα του χαρακτήρα και του ήθους του μελετητή.

Με επιστημονικά τεκμηριωμένες τοποθετήσεις αλλά και προσωπικές του τομές στο έργο μεγάλων της λογοτεχνίας μας συνυφαίνει μερικές φορές σε ύφος υψηλόν την επιστήμη με τη διδακτική πράξη.

Το βιβλίο αυτό του Λεωνίδα Γαλάζη αναδεικνύει το πλούσιο έργο κριτικών και λογοτεχνών μας και τον ίδιο ως έναν μεγάλο της Τέχνης εραστή και επιστήμονα.

Στέλιος Παπαντωνίου

Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018

https://wwwsteliospapantoniou.blogspot.com/2018/12/blog-post_29.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου