Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΒΡΑΔΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ" ΤΟΥ Ο.Λ.Κ.



Χαιρετισμός του Προέδρου του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής Λεωνίδα Γαλάζη στην εκδήλωση Βραδιά Λογοτεχνίας και Κριτικής, 16 Οκτωβρίου 2019, ώρα 19.00
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Στροβόλου


Κύριε Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας,
Κυρία Πρόεδρε του Ομίλου Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου,
Κύριε Πρόεδρε του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου,
Κυρία Πρόεδρε της Πολιτιστικής Κίνησης Λάρνακας,
Αγαπητά ιδρυτικά μέλη και νέα μέλη του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής,
Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση απευθύνω, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, χαιρετισμό στην αποψινή εκδήλωση με την οποία ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής ξεκινάει τη διαδρομή του στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου. Η παρουσία εδώ του Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Π. Παρασκευά είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντική, καθότι τη θεωρούμε ως ένδειξη του ενδιαφέροντος της πολιτείας για στήριξη των δράσεών μας στους τομείς της λογοτεχνικής δημιουργίας, της κριτικής και της μετάφρασης, καθώς και της φιλολογικής έρευνας γύρω από την κυπριακή λογοτεχνία και των σχέσεών της με την ευρύτερη νεοελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία. Ουσιώδης είναι επίσης η συμβολή του Ομίλου Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου, με τον οποίο συνδιοργανώνουμε την αποψινή εκδήλωση, χάρη στο ενδιαφέρον της προέδρου του, δρος Μαρίας Μιχαηλίδου, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου μας. Ευχαριστούμε λοιπόν τον κ. Παρασκευά και την κ. Μιχαηλίδου. Τις ευχαριστίες μας απευθύνουμε και προς τον Δήμαρχο Στροβόλου κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, που έθεσε υπό την αιγίδα του τη διοργάνωση αυτή. Οι ευχαριστίες μας απευθύνονται και στον ηθοποιό Δημήτρη Αντωνίου για την τιμητική συμμετοχή του στην εκδήλωσή μας. 
Στην εκδήλωσή μας αποφασίσαμε να προσδώσουμε ομαδικό χαρακτήρα, με στόχο να δοθεί ευκαιρία σε όσο το δυνατό περισσότερα από τα μέλη μας να λάβουν μέρος σε αυτή τη λογοτεχνική συνάντηση. Το μήνυμα που επιδιώκουμε να δώσουμε με αυτό τον τρόπο τόσο στα υφιστάμενα μέλη μας, αλλά και στα νέα μέλη που έχουν ήδη εγκριθεί πρόσφατα από το Διοικητικό Συμβούλιο, είναι ότι δεν τους ξεχνούμε, αλλά αντίθετα επιζητούμε την ενεργό συμμετοχή τους σε όλες τις εκδηλώσεις και στις άλλες δράσεις του Ομίλου μας. Με συλλογικότητα και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και εμπειριών, έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε πολλά, με πνεύμα ανιδιοτέλειας και διάθεση προσφοράς στην κοινωνία και στον πολιτισμό μας, δεδομένου ότι η όλη δραστηριοποίησή μας είναι εθελοντική.
Η συλλογικότητα είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντική και στο επίπεδο του Διοικητικού Συμβουλίου. Από τις 16 Ιανουαρίου 2019 ώς σήμερα το Συμβούλιο εργάστηκε αθόρυβα και συστηματικά για όλη την αναγκαία οργανωτική δουλειά που συνεπάγεται η ίδρυση ενός σωματείου. Γι' αυτό τον λόγο, ευχαριστώ ιδιαίτερα τον αντιπρόεδρο Κυριάκο Ιωάννου, τη γραμματέα Φένια Κινικλή, την ταμία Ηλιάδα Αδάμου και τα μέλη Νάτια Αναξαγόρου, Ανδρέα Γεωργαλλίδη, Απόστολο Κουρουπάκη, Ανδρέα Πάμπουκκα και Ανδρέα Τίφα. Οι ευχαριστίες μας απευθύνονται και σε όλα τα ιδρυτικά μας μέλη, χωρίς τη στήριξη των οποίων θα ήταν αδύνατη η σύσταση του Ομίλου μας, καθώς και στα νέα και στα υποψήφια νέα μέλη που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους.
Εξάλλου, ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής αντιμετωπίζει με θετικό πνεύμα τις όποιες εισηγήσεις για συνεργασίες με τα ομόλογα σωματεία του τόπου μας ή και του εξωτερικού. Η πολυφωνία και η ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών, απόψεων και οραμάτων είναι πάντοτε για μας επιθυμητή και ευπρόσδεκτη. 
Ο χρόνος δεν μου επιτρέπει να επεκταθώ αναλυτικά στους σκοπούς και στους ειδικότερους στόχους του Ομίλου μας, όπως παρατίθενται στο Καταστατικό, το οποίο είναι στη διάθεση του κοινού στον ιστότοπό μας. Επικεντρώνομαι, μόνο, στην επιδίωξή μας να δώσουμε ώθηση μέσω των δραστηριοτήτων μας στην περαιτέρω ανάπτυξη της λογοτεχνικής κριτικής, έχοντας επίγνωση του μεγάλου βαθμού δυσκολίας αυτού του εγχειρήματος. Πάντως, η κριτική ως λόγος περί του λογοτεχνήματος συνιστά ένα είδος διαλόγου. Αυτός ο διάλογος με τα έργα και τους συγγραφείς είναι ταυτόχρονα λόγος για τον άνθρωπο και τον κόσμο, που γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ενδιαφέρει τους πάντες. Γι' αυτό η ίδια η κριτική είναι καλό να είναι νηφάλια, αντιδογματική και ανοιχτή και η ίδια σε κριτική και αναθεώρηση, σε ένα πλαίσιο γόνιμου προβληματισμού, που αποστρέφεται τα θέσφατα και τις οριστικά τελειωμένες αλήθειες, που ούτως ή άλλως δεν υφίστανται.
Με αυτές τις σκέψεις, ευχαριστώ όλους και όλες που μας τιμάτε απόψε με την παρουσία σας και εύχομαι να χαρείτε τις λογοτεχνικές αναγνώσεις και τις κριτικές προσεγγίσεις που θα ακολουθήσουν. Ο λόγος τώρα ανήκει στους λογοτέχνες και στους μελετητές.

Σας ευχαριστώ.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου